Brug af Cookies
Denne hjemmeside anvender cookies til statistik og indstillinger. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du dette. Klik og læs mere.
OK

Rhône – et fransk vindistrikt i særklasse


Enhver, som er interesseret i vinens verden, skylder sig selv at blive introduceret for det østfranske vindistrikt Rhône. Her taler vi om et område, der ikke kun er hjem for en ældgammel arv indenfor vinproduktion, men som også producerer nogle af verdens bedste vine den dag i dag.

Et vaskeægte vinland

Rhône er først og fremmest et distrikt i Frankrig. Og netop det franske tilhørsforhold siger ikke så lidt, når det kommer til vinområder.
Ifølge vineksperter såvel som lægfolk vinder Frankrig ubestridt førstepladsen blandt vinlande. Det er der flere grunde til. Frankrig er eksempelvis det land, der producerer flest flasker vin årligt. Desuden har landet over 2000 års erfaring med vinavl. Og så er vinproduktion dybt indlejret i den franske kultur og nationalidentitet. Læg dertil, at Frankrig kan bryste sig af at være ophav for en række af de bedste og mest velkendte vine samt klassiske og stadigt anvendte teknikker indenfor for vinproduktion.

Fransk vinmarkTypisk fransk vinmark. Foto: Markus Spiske

Men franskmændene har også en både regelret og ambitiøs tilgang til deres vinproduktion. Den franske passion for vin og dens tilblivelse kommer blandt andet til udtryk igennem landets vinlovgivning, der ubetinget er den strengeste i verden. Vinloven dikterer strikse regler for både jordbund, vinstokke, beskæring, alkoholindhold og høstudbytte.

Som verdens førerende vinland er Frankrig naturligvis også hjemland for nogle af de helt store kanoner, når det kommer til berømte vindistrikter. Det er de færreste med blot en smule interesse for vin, som ikke har hørt om eksempelvis Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Alsace - eller Rhône.

Rhône rummer et væld af vin

Rhône-distriktet er et helt oplagt sted at starte, hvis du vil vide mere om fransk vin. Vinmarkerne i Rhône-distriktet anslås for det første til at være blandt de ældste ikke bare i Frankrig, men i hele verden. For det andet producerer Rhônes vinbønder - under sloganet ”vin forkælet af solen” - nogle af de bedste vine, der findes på markedet. Og for det tredje er forholdet mellem pris og kvalitet yderst rimelig, når det kommer til Rhône-vine.

Et andet relevant forhold, som Rhône er kendt for, er den store diversitet blandt de vine, der produceres indenfor det forholdsvist lille - 250 kilometer lange – område. Diversiteten i området skyldes, at der er store forskelle mellem det nordlige og sydlige Rhône i forhold til faktorer som geografi, klima og vinstil.

Vinranker udenfor en Rhônsk landsby. Foto: Domaine de Boissan

Som en generelt og lidt forenklet retningslinje vil man dog normalt sige, at vinene fra Nordrhône er saftige, mørke og tørre med noter af mørke krydderier og især peber. Vinene fra det sydlige Rhône er derimod oftest langt mere krydrede med en sødlig undertone.

Hvis du har svært ved at finde rundt i den mangfoldige verden af Rhône-vine, er der dog også hjælp af hente hos det franske AOC-kontrolsystem. Systemet inddeler nemlig Rhône-vine i fire niveauer. Nederst i det rhônske vinhierarki” finder du betegnelsen Côtes du Rhône. Vinene i denne kategori kan være lavet af druer fra hele Rhône, og her får du ikke ligefrem nogen enestående vinoplevelse. Til gengæld kan Côtes du Rhône-vin købes for meget billige penge. På det andet trin i hierarkiet er

Côtes du Rhône Villages. For at placere sig på dette trin, skal vinen komme fra et bestemt område i den sydlige del af Rhône, og der er strengere krav til produktionen.
Næste trin er helliget Côtes du Rhône Village-vine med tilhørende bynavn i deres titel. Her er der tale om 19 udvalgte byer, der producerer så god vin, at de altså er berettigede til at få deres navn på vinen. På øverste hylde findes vinene, der stammer fra et af Rhônes 16 cru-områder. Disse vine behøver slet ikke bære navnet Côtes du Rhône, men kan nøjes med navnet på cruen 
– såsom Vacqueyras eller Gigondas. Cru-vine er det, du skal vælge, hvis du søger helt unikke og meget velsmagende, men også lidt mere pristunge topklassevine.

Domaine De Boissan – en vingård i Rhône

Rhône er et vinområde i konstant udvikling, og hvert år dukker nye vinproducenter op i distriktet. Vinbøndernes tilgang til vinproduktionen spiller selvsagt en central rolle i forhold til kvaliteten af Rhône-vinene.
Domaine De Boissan hører ikke til blandt de nyankomne vinproducenter. Men de er dog stadig et godt eksempel på en af de mange hårdtarbejdende vingårde, som medvirker til at opretholde Rhône- vinens høje standard.

Det er ægteparret Cathy og Christian Bonfils, der driver Domaine De Boissan. Helt i tråd med fransk nationalånd stammer Cathy og Christian begge fra familier, der i flere generationer tilbage har været vinbønder. Og den franske arv er bestemt også tydelig i parrets passionerede tilgang til vinproduktionen.

Christian Bonfils på arbejde i vinmarken. Foto: Domaine de Boissan

Domaine De Boisson råder over 50 hektar land i form af forskellige vinmarker, hvoraf hovedparten befinder sig i såkaldte village appellationer eller cruer. Cathy og Christian følger alle trin i vinproduktionen på klos hold med et intenst fokus på aspekter som jord 
– og klimaforhold. Lige fra vindruernes første vækst til lagringsprocessen er de to entusiastiske vinproducenter med.

Det er svært at komme udenom, at ægteparrets dedikation og professionalisme bærer frugt - faktorerne resulterer i klassiske franske og mangfoldige kvalitetsvine, hvoraf flere har vundet anerkendte internationale priser.

Hvis du vil prøve kræfter med en ægte Rhône-vin, er en vin fra Domaine De Boisson et godt og repræsentativt valg. Især i vingårdens cru-vine får du for alvor saft og kraft for dine penge.